Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Στο 9% η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ......

Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί προβάδισμα 9% από τη Νέα Δημοκρατία στην τελική εκλογική επιρροή, εκτιμά το νέο Βαρόμετρο της Public Issue. Φλερτάρουν με την είσοδο στη Βουλή Ντόρα και Δημοκρατική Αριστερά. Μεγάλη υπεροχή Παπανδρέου έναντι Σαμαρά 21:52 11/12
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Η ψαλίδα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ένα σχεδόν μήνα μετά το πέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών, επανήλθε κοντά στα μεγέθη που είχε πριν από αυτή, προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση της Public Issue.

Σύμφωνα με το νέο «Βαρόμετρο» για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ, η εκλογική επιρροή των κομμάτων σήμερα είναι η ακόλουθη:

Στο 9% η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

* ΠΑΣΟΚ 39%
* ΝΔ 30%
* ΚΚΕ 11%
* ΣΥΡΙΖΑ 5,5%,
* ΛΑΟΣ 5,5%
* ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2,5%
* ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 2,5%
* ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2%

Παράλληλα η ψαλίδα Παπανδρέου - Σαμαρά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία βρίσκεται στις 22% μονάδες. Ο Γ.Παπανδρέου συγκεντρώνει 42%, ο «κανένας από τους δύο» 34% και ο Αντ.Σαμαράς 20%.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο, όταν ξεκινούσε η προεκλογική αντιπαράθεση, το ΠΑΣΟΚ στην αντίστοιχη έρευνα συγκέντρωνε 42,5%, η ΝΔ 28%, το ΚΚΕ 11%, ο ΛΑΟΣ 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,5% και η Δημοκρατική Αριστερά 1,5%. Στην καταλληλότητα ο Γ.Παπανδρέου προηγείτο με 40% έναντι 21% του Αντ.Σαμαρά.

Περίπου έξι στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, 27% εμπιστεύεται τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ μόλις 7% θεωρεί ότι καλύτερη θα ήταν μία κυβέρνηση της ΝΔ.

Κανένα κόμμα δεν ασκεί καλή αντιπολίτευση, εκτιμά το 25% των συμμετεχόντων, ενώ καλύτερο αντιπολιτευτικό ρόλο αποδίδουν στο ΚΚΕ το 20%, στη ΝΔ το 19%, στο ΛΑΟΣ το 18% και στο ΣΥΡΙΖΑ το 8%.

Η απογοήτευση κυριαρχεί στην ψυχολογία των πολιτών που δηλώνουν δυσαρεστημένοι:

8 στους 10 από τη λειτουργία της Δημοκρατίας

8 στους 10 από τη ζωή που ζουν

8 στους 10 από τη λειτουργία της κυβέρνησης

9 στους 10 από τη λειτουργία της αντιπολίτευσης

Μετά από τα παραπάνω έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο η πρωτιά για μία κυβέρνηση συνεργασίας, με 34%, έναντι 23% για αυτοδύναμες κυβερνήσεις και 20% για μία οικουμενική κυβέρνηση.

Η κατάσταση στην οικονομία θα επιδεινωθεί περαιτέρω, συμφωνούν οι επτά στους δέκα, ενώ οκτώ στους δέκα αισθάνονται ανασφαλείς. Παρά ταύτα, μόνο πέντε στους δέκα ενδιαφέρονται για την πολιτική και αντίστοιχη ισορροπία υπάρχει στο ερώτημα αν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου