Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

«Ανοίγουν» εκατοντάδες επαγγέλματα.....


Το νομοσχέδιο θα προβλέπει την άρση των περιορισμών ή και των προνομίων που υπάρχουν σήμερα και αφορούν την πρόσβαση και την άσκηση επαγγέλματος
«Ανοίγουν» εκατοντάδες επαγγέλματα

Σε άνοιγμα με διαδικασίες-εξπρές εκατοντάδων κλειστών επαγγελμάτων με κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών και της κατώτατης αμοιβής και αλλαγές στα ποσοστά κέρδους προχωρά η κυβέρνηση με νομοσχέδιο-σκούπα που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα. Με βάση τη σχετική δέσμευση που έχει αναληφθεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, στη λίστα βρίσκονται δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και ορκωτοί λογιστές και άλλα περίπου 160 επαγγέλματα, μεταξύ των οποίων, κτηματομεσίτες, αρτοποιοί, ηλεκτρολόγοι, κομμωτές, ξεναγοί, ιδιοκτήτες ταξί, επιχειρήσεις του υγιειονο?ικού τομέα, επαγγελματίες του κλάδου υγείας κ.ά.

Χωρίς εξαιρέσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει οριζόντια και χωρίς εξαιρέσεις άρση των εμποδίων και των διοικητικών περιορισμών που υπάρχουν σήμερα στην άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας με καταληκτική ημερομηνία για την υλοποίηση των νέων ρυθμίσεων τα μέσα Ιανουαρίου.

Θα προσδιορίζει ποιοι είναι οι περιορισμοί που υπάρχουν στην άσκηση των εν λόγω επαγγελμάτων, ποιοι μπορούν να θεωρηθούν δικαιολογημένοι και ποιοι αδικαιολόγητοι και ποιοι πρέπει να καταργηθούν. Επίσης θα εξουσιοδοτεί τα επιμέρους αρμόδια υπουργεία να εκδώσουν προεδρικά διατάγματα ή υπουργικές αποφάσεις για τη συγκεκριμενοποίηση των νέων διατάξεων που θα διέπουν την άσκησή τους.

Η γενική ντιρεκτίβα του νομοσχεδίου θα προβλέπει την άρση των περιορισμών ή και των προνομίων που υπάρχουν σήμερα και αφορούν την πρόσβαση και την άσκηση επαγγέλματος. Πρόκειται για γεωγραφικούς περιορισμούς, εμπόδια στην αδειοδότηση του επαγγέλματος, καθοριζόμενες κατώτατες α?οιβές, εγγυημένα ελάχιστα περιθώρια κέρδους και εγγυημένη εργασία.

Για παράδειγμα, για τους δικηγόρους προβλέπεται να καταργηθούν οι κατώτατες τιμές για τις δικαστικές παραστάσεις τους και οι αμοιβές τους πλέον θα είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με τους πελάτες τους. Επίσης, θα καταργηθούν και οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος, δηλαδή δικηγόροι όλων των πόλεων θα μπορούν να παρίστανται σε δίκες οποιασδήποτε πόλης ενώ θα επιτρέπεται και η διαφή?ισή τους.

Για τους συμβολαιογράφους αν και ο στόχος είναι να αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί, οι περιορισμοί στον αριθμό τους, η ελάχιστη αμοιβή και η απαγόρευση διαφήμισης ωστόσο υπάρχει πρόβλημα με την απελευθέρωση του επαγγέλματος καθώς οι συμβολαιογράφοι θεωρούνται κρατικοί λειτουργοί.

Για τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες και τους ορκωτούς ελεγκτές προβλέπεται να καταργηθούν οι ελάχιστες α?οιβές που υπάρχουν σήμερα.

Για τους φαρμκοποιούς το ελάχιστο περιθώριο κέρδους από 35% θα υποχωρήσει στην περιοχή του 15-20%, ενώ θα αρθούν και οι γεωγραφικοί περιορισμοί του επαγγέλματος (ένα φαρμακείο ανά 1.500 κατοίκους, δύο φαρμακεία θα πρέπει να τα χωρίζει ακτίνα 100 μέτρων). Επισημαίνεται ότι το μνημόνιο αναφέρει ότι από το 2012 τα περιθώρια κέρδους των φαρμακείων θα πρέπει να υπολογίζονται ως ένα κατ’ αποκοπήν ποσό ή κατ’ αποκοπήν αμοιβή συνδυασμένη με ένα μικρό περιθώριο κέρδους.

Ο στόχος
Μείωση τιμών και ανάπτυξη

Το νομοσχέδιο θα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα πατήσουν τα υπουργεία για να προχωρήσουν σε κατάργηση των περιορισμών και των διοικητικών εμποδίων που υπάρχουν σήμερα σε περίπου 170 κλειστά επαγγέλματα τα οποία με ελάχιστες εξαιρέσεις θα ανοίξουν. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να καταργηθούν οι όποιοι περιορισμοί ισχύουν σήμερα για τα αρτοποιεία, τα κομμωτήρια, τα ταξί, τους μεσίτες, τα επαγγέλματα του κλάδου Υγείας και άλλα.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η άρση των αγκυλώσεων με την απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία καθώς θα εντείνει τον ανταγωνισμό πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές προς όφελος των καταναλωτών και θα τονώσει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι με βάση το μνημόνιο η κυβέρνηση πρέπει, παράλληλα με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, να ρυθμίσει νομοθετικά και τη μεταφορά όλης της κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, η οποία έχει έως τώρα καθυστερήσει. Πάντως, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο δεν περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η απελευθέρωση των έξι βασικών επαγγελμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου