Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Σήμερα οι συναντήσεις των αρχηγών με τον Γ. Παπανδρέου- «Ναι» σε επί μέρους διατάξεις από ΝΔ, «όχι» από την Αριστερά .....

Ανω-κάτω το ΠαΣοΚ για τα εργασιακά



Η κυρία Βάσω Παπανδρέου (στη φωτογραφία, με τον κ. Α. Μακρυπίδη) καθώς και άλλοι βουλευτές του ΠαΣοΚ εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τον τρόπο που θα συζητηθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο (ΑΠΕ)
Η κυρία Βάσω Παπανδρέου (στη φωτογραφία, με τον κ. Α. Μακρυπίδη) καθώς και άλλοι βουλευτές του ΠαΣοΚ εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τον τρόπο που θα συζητηθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο (ΑΠΕ)

Τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός αποπειράται να αποσπάσει έστω και ψήγματα συναίνεσης από την αντιπολίτευση, ανοιχτό μέτωπο φαίνεται πως υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματός του. Η χθεσινή κοινή συνεδρίαση των ΚΤΕ Οικονομικών και Εργασίας του ΠαΣοΚ έγινε σε εκρηκτικό κλίμα. Ολοι οι βουλευτές που μετείχαν στη συνεδρίαση, με προεξάρχουσα την κυρία Βάσω Παπανδρέου, επιτέθηκαν στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντί- νου αφενός για το γεγονός ότι άλλο ένα νομοσχέδιο με επαχθείς ρυθμίσεις έρχεται στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αφετέρου επειδή οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην του Κοινοβουλίου. Η κυρία Παπανδρέου επέμεινε ότι οι επικαιροποιήσεις του μνημονίου δεν πρέπει να υπογράφονται μόνον από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είπε ότι αυτό μπορεί να συζητηθεί με την κυβέρνηση. Ο κ. Κ.Γείτονας είπε ότι έχει προκληθεί κρίση εμπιστοσύνης των βουλευτών προς την κυβέρνηση, ενώ ο κ. Εκτ. Νασιώκας είπε ότι ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να ζητήσει να ψηφίζουν πλέον οι βουλευτές κατά συνείδηση και όχι με κομματική πειθαρχία.

Για «φανατισμό νεοφώτιστων στον φιλελευθερισμό» κατηγόρησε κάποιους υπουργούς ο κ. Ν. Σαλαγιάννης , αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του οικονομικού επιτελείου. Εν τω μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο άφησε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Π. Κουρουμπλής .

Εν όψει αυτών ανοιχτό είναι το μέτωπο της κυβέρνησης και με τους Πράσινους συνδικαλιστές. Ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μ. Καρχιμάκης πραγματοποιεί καθημερινώς αλλεπάλληλα ραντεβού με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους εργαζομένων σε ΔΕΚΟ, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα στοιχειώδες αντίβαρο και να απευθυνθεί στο «κομματικό φιλότιμο».

Οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά και τους μισθούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν πυροδοτήσει την ένταση και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η απόπειρα να δημιουργηθεί μια βάση συναίνεσης στις σημερινές συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών οδηγείται σε ναυάγιο. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου δέχεται σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση που τους απηύθυνε την προηγούμενη Παρασκευή.

Από τις σημερινές συναντήσεις δεν αναμένονται ιδιαίτερα αποτελέσματα, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ήδη δώσει το στίγμα τους και δεν αναμένεται να παράσχουν στην κυβέρνηση ανοχή για τα σκληρά μέτρα που έρχονται. Και αυτό έστω και αν ψηφίσουν- κυρίως η ΝΔ- κάποιες επί μέρους διατάξεις του κρίσιμου νομοσχεδίου-«σκούπας», το οποίο θα ανατρέψει με δραματικό τρόπο εργασιακά και μισθολογικά κεκτημένα δεκαετιών.

Πρώτος θα περάσει την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ.Σαμαράς, ο οποίος σύμφωνα με το πρόγραμμα θα είναι εκεί στις 10 το πρωί. Στις 11.15 π.μ. θα ακολουθήσει το ραντεβού του κ. Παπανδρέου με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα και στις 12.30 το μεσημέρι θα είναι στην Ηρώδου Αττικού ο κ. Γ. Καρατζαφέρης .

Το μοναδικό πεδίο στο οποίο ενδέχεται να υπάρξουν κάποια περιθώρια κοινής στάσης είναι η εθνική γραμμή εν όψει της συνόδου κορυφής της προσεχούς Πέμπτης και Παρασκευής στις Βρυξέλλες, όπου εν πολλοίς αποφασίζεται ποιο θα είναι το μέλλον της ΕΕ και της ΟΝΕ, καθώς θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τον μελλοντικό, μόνιμο, μηχανισμό στήριξης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου