Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Κώστας Κόλλιας: «Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη η οικονομική πολιτική της Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ»

Με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με την επικείμενη ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και του αγροτικού πετρελαίου, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει βάλει στόχο τον αφανισμό των μικρομεσαίων ελληνικών νοικοκυριών. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών σκόπευε να υπερδιπλασιάσει τον ΦΠΑ στο 30% των προϊόντων και των υπηρεσιών που σήμερα επιβαρύνονται με 11%. Τώρα εξετάζει ως εναλλακτικό σενάριο την κατά 60% αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, με παράλληλη αύξηση του ΦΠΑ από το 11 στο 15% σε όλα τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα ναύλα, τα εισιτήρια και τα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.
Η Κυβέρνηση στέλνει τον μισθωτό και τον καταναλωτή από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη, προκειμένου να εξασφαλίσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ που έχει αποτύχει να βρει στους φοροφυγάδες, στους κερδοσκόπους και τους προμηθευτές. Τα μέλη της Κυβέρνησης προβαίνουν σε φαρισαϊκές δηλώσεις, ισχυριζόμενοι ότι θέλουν να προστατεύσουν τους καταναλωτές από ενδεχόμενη αύξηση τιμών λόγω της «μετάταξης» όλων αυτών των προϊόντων στον υψηλό ΦΠΑ. Συμπεριφέρονται σαν να μην είναι δικές τους οι αποφάσεις.
Η πραγματικότητα είναι ότι η δραματική μείωση της αγοραστικής κίνησης έδειξε στην Κυβέρνηση ότι μόνες οι αυξήσεις στα καταναλωτικά προϊόντα δεν αρκούν για να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα και να ληστέψουν το εισόδημα του πολίτη. Έτσι αυξάνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο μοναδικό αγαθό που είναι απολύτως αναγκαίο ενόψει του χειμώνα: το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να φτάσει κοντά στις τιμές της βενζίνης.
Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τους αγρότες μας. Κατ’ αρχήν η αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα μοιραία θα επιφέρει πτώση της ζήτησης, αλλά και πιέσεις από τους μεσάζοντες και τους κερδοσκόπους ώστε να συμπιεστούν οι τιμές παραγωγού στο μη περαιτέρω. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση του ειδικού χαμηλού συντελεστή στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2011 και μάλιστα τη στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών ακόμα οφείλει σε περισσότερους από 300.000 αγρότες μας την επιστροφή του ειδικού φόρου. Όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν όλα αυτά για τους παραγωγούς: κατακόρυφη αύξηση του καλλιεργητικού κόστους σε συνδυασμό με πτώση των εσόδων σημαίνει όλεθρος.
Η Κυβέρνηση εξετάζει και άλλες, εξίσου εφιαλτικές εναλλακτικές για να μείνει πιστή στο Μνημόνιο που η ίδια εμπνεύστηκε, ψήφισε και εφαρμόζει. Ο χειμώνας, με σχολικά είδη, δίδακτρα, πετρέλαια, ΔΕΗ, βενζίνες, τρόφιμα στα ύψη, θα ξεδιπλώσει σε όλη τους την έκταση της καταστροφικές συνέπειες αυτής της πολιτικής. Κάθε μέτρο βαραίνει όλο και περισσότερο στις πλάτες του ελληνικού λαού, καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και την ανεργία. Αυτή η Κυβέρνηση δεν υπηρετεί τον Έλληνα, έχει τη δική της ατζέντα, και δεν θα σταματήσει μέχρι να γονατίσει και ο τελευταίος μισθωτός, και ο τελευταίος αγρότης, και ο τελευταίος συνταξιούχος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου