Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΩΝ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΕΛΓΑ ΑΡΑΓΕ ;

Του υπ.Βουλευτή της Ν.Δ.Κορινθίας Στέλιου Μάρκελλου






Καταβολή απ τον ΕΛΓΑ αγροτικών αποζημιώσεων των τελευταίων τουλάχιστον ετών : Άνιση, άδικη, αδιαφανής, επιλεκτική, στείρα, πελατειακή, ανώφελη ουσιαστικά η διανομή τους. Σε πολλές περιπτώσεις ο ΕΛΓΑ, με τον τρόπο που έδρασε, δεν έδωσε ούτε ένα euro΄σε συγκεκριμένους, πραγματικά δικαιούχους αγρότες μας ! Δεν σταθεροποίησε εν γένει το αγροτικό είσόδημα. Δεν κατέστησε τον αγρότη μας ανταγωνιστικό σε ποιότητα, ποσότητα, τιμή, εισόδημα. Τον κατάντησε να παρακαλά το θεό να βρέξει. Ή να πάθει κάτι, για να αποζημιωθεί ! Του σκέπαζε με αγωνία τις οξείες γωνίες της καθημερινότητάς του. Βαθμιαία, αναπόφευκτα, αυτός ο ΕΛΓΑ έφθασε σε σημεία κατάρρευσης. Απαξίωσης. Στο τέρμα του δρόμου του. Δεν αποποιήθηκε όμως τον εαυτό του. Δεν αποδέχτηκε τις ενοχές του. Δεν αναζήτησε μέσα στο είναι του καθήκοντα και υποχρεώσεις.

Και ; Από ΄δω και στο εξής τι θα γίνει άραγε ; Μα οι αγρότες μας οι ίδιοι και μόνο αυτοί με τα μάτια τους χαμένα στο κενό θα πληρώσουν το σπασμένο μάρμαρο. Θα μετρούν τη φθορά που όλο και τους πλησιάζει. Θα μεταφερθούν συλλογικά σε γκρίζες ζώνες, περιμένοντας εκεί και από ΄κεί τις φωτεινές ΄μέρες της Ανάστασης. Μέχρι τότε, σαν άλλες μέλισσες γύρω από ένα λουλούδι, που ξεχειλίζει από διακρίσεις, θα αναμετριώνται κάθε στιγμή με τις σωματικές αντοχές τους, με την τσέπης τους, με τα ψυχικά τους αποθέματα. Θα καταβάλουν σε ετήσια βάση ένα προκαθορισμένο αλμυρό χρηματικό ποσό-ασφάλιστρο, όμοιο με δίχτυ, που ρίχνεται στο νερό και που μαζεύεται σιγά-σιγά. Το ύψος του ασφάλιστρου αυτού θα φθάνει και το 10% της παραγωγής τους, ανεξάρτητα από το αν, τι και πόσο παράγουν πραγματικά. Διαφορετικά, θα έχουν να κάνουν με τα δόντια της Εφορίας.

Η θερμή σιγή της τελευταίας ώρας του απογεύματος όμως, μπορεί ναργεί. Έρχεται όμως. Και ουρανός και γη θα πλημμυρίσουν απ το ολοκόκκινο σαν πηχτό, ολοκάθαρο αίμα του λυκόφωτος. Στο εσωτερικό της στάχτης πάλλεται ακόμα ένα κάρβουνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου