Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ....

Πρόσφατα στην Αργολίδα, το συμβούλιο της κοινότητας Αλέας, ασχολήθηκε με την «αξιοποίηση» των νερών που πηγάζουν από τη Φρουσιούνα και καταλήγουν στον κάμπο της περιοχής, σχηματίζοντας λίμνη. Αποφασίστηκε η παραχώρηση της χρήσης μέρους των νερών αυτών για την εξυπηρέτηση των υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων εταιρείας, που εδρεύει στο Πλατάνι, μέσω κλειστού αγωγού. Το νερό θα χρησιμοποιείται και από τους γεωργούς του κάμπου της Αλέας, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
Θεωρούμε το ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρό. Νομίζουμε πως δεν είναι ζήτημα μιας κοινότητας να αποφασίσει για τη χρήση τέτοιας ποσότητας πηγαίων υδάτων. Πρέπει να γίνουν σοβαρές ολοκληρωμένες επιστημονικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις επιπτώσεις τέτοιων σοβαρών παρεμβάσεων. Αρκετά έχουμε κακοποιήσει το νερό, αυτό το μοναδικό για τη ζωή μας αγαθό. Να εξεταστούν οι επιπτώσεις από την πιθανή αποξήρανση της λίμνης. Οι επιδράσεις που θα υπάρξουν και στο μικροκλίμα της κλειστής αυτής λεκάνης της Αλέας, αλλά και στον ευρύτερο υδροφόρο ορίζοντα της Αργολικής πεδιάδας και των πηγών της (π.χ. Κεφαλάρι).
Για την άνυδρη Αργολίδα το ζήτημα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Μπορεί η εταιρεία να δίνει κάποια αντισταθμιστικά οφέλη (π.χ. κατασκευή αγωγού). Μπορεί οι αγρότες, που τα χωράφια τους πλημμυρίζουν, ιδιαίτερα το χειμώνα, να θεωρούν πως ωφελούνται από τη αποξήρανση της λίμνης, αλλά οι επιπτώσεις πρέπει να μελετηθούν με ευρύτερο πνεύμα.
Η περιφερειακή μας παράταξη ζητά να σταματήσουν οι συζητήσεις γύρω από το ζήτημα. Σε τρεις μήνες έτσι και αλλιώς θα έχουμε νέα δημοτική αρχή στον ευρύ καλλικρατικό Δήμο Άργους. Δεν είναι σωστό εσπευσμένα να λυθεί αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα, με σεβασμό στο περιβάλλον, από το νέο Δήμο, ίσως και από την νέα Περιφέρεια. Στόχος μας να έρθουμε άμεσα σε επαφή με τους κατοίκους και τους φορείς της κοινότητας Αλέας, να συζητήσουμε από κοντά τις απόψεις τους και να καταθέσουμε ολοκληρωμένα τις προτάσεις μας.
Τέλος πολύ θα θέλαμε να ακούσουμε τις θέσεις της νομαρχίας, των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών αρχόντων, όπως και του υφυπουργού περιβάλλοντος, που εκλέγεται στην Αργολίδα.


Η γραμματεία της Αγωνιστικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας Πελοποννήσου.
Τρίπολη 3 Σεπτέμβρη 2010

Θανάσης Πετράκος- 6977683175

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου