Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων των αμπελοκαλλιεργητών Νομού Κορινθίας. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το εξής:
«Κύριε Υπουργέ,

Τον Σεπτέμβριο του 2009, ακραία καιρικά φαινόμενα (έντονη βροχόπτωση, χαλάζι, ανεμοθύελλα) έπληξαν πολλές περιοχές του Νομού Κορινθίας, με αποτέλεσμα οι αμπελοκαλλιεργητές μας, οι οποίοι εκείνη την περίοδο ξεκινούσαν τον τρύγο, να υποστούν σοβαρότατες καταστροφές. Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, οι αγρότες της Κορινθίας αδικήθηκαν κατάφωρα, με αποτέλεσμα να διατεθεί στο Νομό μας, το εξαιρετικά χαμηλό, άδικο και αναντίστοιχο των ζημιών ποσό των 12 εκ. ευρώ.
Σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του χρόνου, μεταξύ της τότε ηγεσίας του Υπουργείου σας και εκπροσώπων των αγροτών του Νομού Κορινθίας, παρουσία Βουλευτών του Νομού, η προκάτοχός σας κα Μπατζελή είχε δεσμευθεί για την καταβολή οριζόντιων αποζημιώσεων, ποσοστού ζημίας 70% και μέσης παραγωγής 2,5 και 1,2 τόνους ανά στέμμα για την σουλτανίνα και το αγιωργίτικο αντίστοιχα. Στην συνέχεια, η κα Μπατζελή υπαναχώρησε και κατόπιν αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων, ενώπιον και πάλι των Βουλευτών του Νομού, δεσμεύθηκε για την άμεση καταβολή πρόσθετης αποζημίωσης ύψους 6 εκ. ευρώ.
Ωστόσο μέχρι στιγμής, οι αμπελοκαλλιεργητές του Νομού μου, δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Προτίθεστε να τηρήσετε και να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις της προκατόχου σας Υπουργού, αναφορικά με τις αποζημιώσεις των αμπελοκαλλιεργητών της Κορινθίας; Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για τις άμεσες πρωτοβουλίες και ενέργειές σας επί του θέματος.»
Σχετικά με την παρέμβαση του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Κατόπιν της ανάληψης καθηκόντων της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θεώρησα υποχρέωση μου να θέσω υπ’ όψιν του αρμόδιου Υπουργού, το θέμα των αποζημιώσεων των αμπελοκαλλιεργητών του Νομού μας, ζητώντας να με ενημερώσει, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για τις άμεσες πρωτοβουλίες και ενέργειες του, προκειμένου οι αγρότες μας να λάβουν αυτό που δικαιωματικά τους ανήκει.
Οι παραγωγοί μας έχουν μπροστά τους έναν από τους χειρότερους χειμώνες της δεκαετίας: οι τιμές καταρρέουν, το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη, οι ζημίες που υπέστησαν από τις πρώτες βροχοπτώσεις τεράστιες, το εισόδημά τους είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτο. Οι αγρότες μας δεν είναι επαίτες που ζητούν ελεημοσύνη. Οι διαμαρτυρίες στο Νομό μας πληθαίνουν και οι φωνές αγανάκτησης των αμπελοκαλλιεργητών ενώνονται με αυτές άλλων αγροτών μας, οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αποζημιώσεις. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Κορινθίας οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό τους.
Θεωρώ αυτονόητη τη δέσμευση του Υπουργού στο να δοθούν, έστω και καθυστερημένα, στο ακέραιο οι αποζημιώσεις στους αγρότες της Κορινθίας. Θα περιμένω την απάντηση του Υπουργού και αν δεν με ικανοποιήσει θα φέρω το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου