Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Κώστας Κόλλιας: «Αποδυναμωμένος ο Πρωθυπουργός χάνει την στήριξη των στελεχών του»

Κώστας Κόλλιας: «Αποδυναμωμένος ο Πρωθυπουργός
χάνει την στήριξη των στελεχών του»

Με αφορμή την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων του ΠΑΣΟΚ για τις Περιφέρειες και ενόψει ανασχηματισμού, ο Βουλευτής Κορινθίας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Οι αλλεπάλληλες αρνήσεις που εισέπραξε ο Πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να ορίσει τους «εκλεκτούς» της Αυτοδιοίκησης καταδεικνύουν ότι πληθαίνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αρνούνται να στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές. Ο κύριος Παπανδρέου προ ημερών είχε διακηρύξει ότι θα στηρίξει τον «Καλλικράτη» επιλέγοντας ως υποψηφίους για τις Περιφέρειες νυν Υπουργούς και πρωτοκλασάτα στελέχη. Είχε μάλιστα δεσμευθεί ότι το 40% των υποψηφίων θα είναι γυναίκες. Έπειτα από πολυήμερα παζάρια, ολονύχτιες διαπραγματεύσεις και τεμενάδες, όχι μόνο δεν ανακοινώθηκε καμία γυναίκα ως υποψήφια, αλλά δεν βρέθηκε ούτε ένας Υπουργός πρόθυμος να εγκαταλείψει το πόστο του προκειμένου να εκπροσωπήσει την παράταξή του στο δύσκολο στίβο της αυτοδιοίκησης. Η στάση τους εξηγείται βεβαίως από τη διάχυτη αγανάκτηση που υπάρχει στην κοινωνία για την Κυβέρνηση του Μνημονίου και η οποία είναι βέβαιο ότι θα αποτυπωθεί στις επερχόμενες εκλογές. Κανένας Υπουργός δεν θέλει να μπει στην περιπέτεια μιας αναμέτρησης που θα καταγράψει την αντίδραση του κόσμου για την αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, για τη φορολογική καταιγίδα, για την επιδρομή στο εισόδημα, για την ακρίβεια, την ανεργία και την ύφεση. Και βεβαίως κανείς δεν θέλει να ρισκάρει την ταπείνωση από μια πιθανή εκλογική ήττα.
Αφού δεν κατόρθωσε να αποκολλήσει τους Υπουργούς του από τις καρέκλες τους και μη βρίσκοντας ηχηρά ονόματα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ πρόθυμα να υπηρετήσουν τον «Καλλικράτη», ο Πρωθυπουργός άλλαξε ρητορική. Άρχισε να μιλά για «ευρύτερες κοινωνικές, πολιτικές δυνάμεις» και να στρέφεται αριστερά και δεξιά για να εξασφαλίσει υποψηφιότητες. Ευελπιστεί ότι έτσι το εκλογικό σώμα θα δει μόνο τα πρόσωπα και θα ξεχάσει ότι αυτά τα πρόσωπα θα εκπροσωπήσουν τις ολέθριες κυβερνητικές επιλογές σε τοπικό επίπεδο.
Έπειτα από τις αρνήσεις που εισέπραξε ο Πρωθυπουργός για την αυτοδιοίκηση, καλείται να λύσει τον δεύτερο γρίφο, αυτόν του ανασχηματισμού. Ένα ερώτημα που προκύπτει, βεβαίως, είναι εάν θα ξαναβρούν θέση στην Κυβέρνηση οι Υπουργοί που αρνήθηκαν να κατέβουν υποψήφιοι σε Περιφέρειες. Ένα δεύτερο ερώτημα είναι εάν θα βρεθούν στελέχη διατεθειμένα να συμμετάσχουν σε Κυβέρνηση Μνημονίου, τη στιγμή μάλιστα που η εσωκομματική κριτική εντείνεται και αρχίζει να διαφαίνεται βαθύς διχασμός, όχι μόνο για την πολιτική πρακτική, αλλά και για την ιδεολογική ταυτότητα του κυβερνώντος κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα σήμερα εμφανίζεται με έναν Πρωθυπουργό αποδυναμωμένο και χωρίς κύρος, ανίκανο να ελέγξει Υπουργούς, Βουλευτές και στελέχη. Είχε προσωπική ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις με τους υποψηφίους και η αποτυχία του να συσπειρώσει προβεβλημένα στελέχη χρεώνεται αποκλειστικά στον ίδιο. Όταν κάθε υποψήφιος θέτει όρους και βέτο, ο ηγέτης αποδυναμώνεται. Οι αρνήσεις που εισέπραξε ο κ. Παπανδρέου αντικατοπτρίζουν τη δυσπιστία που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις επιλογές του και κλονίζουν όχι μόνο την εικόνα, αλλά και το ρόλο του Πρωθυπουργού.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου