Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Η κατάργηση τοπικών υπηρεσιών αποδυναμώνει τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό....

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με την πιθανότητα κατάργησης του Ειρηνοδικείου Νεμέας κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας. Στο έγγραφό του ο κ. Κόλλιας εξέθεσε τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα επιφέρει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να καλύψει το κόστος στέγασης του Ειρηνοδικείου. Σχετικά με την ερώτησή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Οι πληροφορίες που έρχονται από τον Δήμο Νεμέας σχετικά με το ενδεχόμενο κλείσιμο του τοπικού Ειρηνοδικείου με υποχρέωσαν να φέρω το θέμα στο Κοινοβούλιο με ερώτησή μου προς τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης. Η υπηρεσία φέρεται να πήρε ειδοποίηση από το Υπουργείο σύμφωνα με την οποία, εφόσον δεν βρεθεί τρόπος κάλυψης του ενοικίου, το Ειρηνοδικείο θα κλείσει, ενδεχόμενο καταστροφικό και απαράδεκτο για την τοπική κοινωνία.
Γνωρίζω ότι από τη δημοτική αρχή καταβάλλονται προσπάθειες για μεταστέγαση του Ειρηνοδικείου σε αίθουσα του Δήμου, προσπάθειες αξιέπαινες, οι οποίες όμως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δεν απαλλάσσουν την πολιτεία από την υποχρέωσή της να φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης. Προφανώς η προοπτική κατάργησης του Ειρηνοδικείου Νεμέας εντάσσεται στις εκπεφρασμένες προθέσεις του Υπουργείου να καταργήσει τα μισά Ειρηνοδικεία της χώρας, παρά το γεγονός ότι ήδη η Δικαιοσύνη υπολειτουργεί λόγω της έλλειψης υποδομών και προσωπικού. Η εκδίκαση υποθέσεων και η παροχή υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και το αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται βάναυσα οι πολίτες.
Η πρακτική της αποδυνάμωσης των τοπικών υπηρεσιών είναι αντικοινωνική και απαράδεκτη. Είναι πρωτοφανές, αντί το κράτος να καλύπτει τις ανάγκες του δοκιμαζόμενου συστήματος δικαιοσύνης, να στέλνει τελεσίγραφα και μάλιστα σε ένα Δήμο που ήδη υποφέρει από την απώλεια ή την υπολειτουργία τοπικών υπηρεσιών. Η πιθανότητα κατάργησης του Ειρηνοδικείου Νεμέας θα αποτελέσει το οριστικό πλήγμα για αυτόν το Δήμο, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με τη διοικητική μεταρρύθμιση, θα είναι ανεξάρτητος. Πριν από 13 χρόνια γίναμε μάρτυρες της πρώτης αποτυχημένης διοικητικής μεταρρύθμισης ΠΑΣΟΚ. Τώρα παρακολουθούμε την δεύτερη απόπειρα, η οποία με το ένα χέρι «μοιράζει» απλόχερα αρμοδιότητες στους Δήμους και με το άλλο αφαιρεί πόρους απαραίτητους για την εύρυθμη και αποτελεσματική εκτέλεσή τους. Πέραν όμως της έλλειψης πόρων, θα πρέπει να κατανοήσει η Κυβέρνηση ότι ένας αυτόνομος Δήμος πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον βασικές υπηρεσίες για να καλύπτει τις ανάγκες των Δημοτών του.
Ελπίζω ο κύριος Υπουργός να σταθεί με την απαιτούμενη υπευθυνότητα απέναντι στο πρόβλημα και να δώσει άμεσα λύση. Η Νεμέα δεν πρόκειται να αποδεχθεί την κοστολόγηση των δημόσιων, κοινωνικών υπηρεσιών με όρους κέρδους και ζημίας. Το Υπουργείο οφείλει να καλύψει τη στέγαση και τις λειτουργικές δαπάνες και να διασφαλίσει ότι το Ειρηνοδικείο Νεμέας θα εξακολουθήσει την λειτουργία και την πολυετή προσφορά του στους δημότες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου