Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Οι πολίτες εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ....

Αντώνης Σπηλιώτης
Σύμφωνα με την πρώτη έρευνα που δημοσιεύεται μετά την καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών (GPO για λογαριασμό του MEGA) το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που υφίσταται αξιόλογη μείωση του ποσοστού του στην πρόθεση ψήφου.

Παράλληλα, οι πολίτες εμφανίζονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας, δυσπιστούν στις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι δεν θα χρειαστούν νέα οικονομικά μέτρα το 2010 και ανησυχούν ότι, παρά τις θυσίες, η Ελλάδα θα κινδυνεύσει με πτώχευση. Τις ανησυχίες αυτές μάλιστα φαίνεται να συμμερίζονται πλέον σε μεγάλο βαθμό και οι πολίτες που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές.

Συγκεκριμένα, συγκρίνοντας με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας (Απρίλιος 2010) το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου μειώνεται στο 28.6% από 30.6%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα διατηρούν τα ποσοστά που τους αναλογούσαν (ΝΔ: 21.1% από 21%, ΚΚΕ: 9% από 8.9%, ΛΑΟΣ: 6.8% από 6.9%) εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ που μειώνεται στο 2.8% από 3.2%, με την καινούρια παρουσία όμως της «Δημοκρατικής Αριστεράς» που συγκέντρωσε 1.7% (δεν είχε μετρηθεί τον Απρίλιο).

Δεν πρέπει να αγνοείται πάντως και η μεγάλη δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου (άκυρο, λευκό, αποχή, αναποφάσιστοι) που παραμένει στο πολύ υψηλό 27.2% και θα «τροφοδοτήσει» στην πορεία τα κόμματα ανάλογα με τις τάσεις που καταγράφονται. Ποιές είναι οι τάσεις αυτές; Η απογοήτευση και η απαισιοδοξία από την πολιτική της κυβέρνησης που έφτασε πλέον στο 79.6% με χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό που αναλογεί στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αγγίζει τους 2 στους 3 (65.7%). Την ίδια ώρα, το 48.5% του συνόλου, αλλά και το 44.2% των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ πιστεύουν, αντίθετα από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, ότι θα χρειαστούν νέα οικονομικά μέτρα και μάλιστα άμεσα, μέσα στο 2010.

Παρά τις δυσβάστακτες θυσίες όμως, με τις επιλογές που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση το 42.8% εκφράζει τον φόβο ότι δεν θα επιτευχθεί καν ο στοιχειώδης στόχος, να αποφύγει η χώρα την πτώχευση. Αυτό αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας. Η έλλειψη ελπίδας.

Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία επιμένει με το διαφορετικό μείγμα πολιτικής που προτείνει ότι ο βασικότερος στόχος σήμερα είναι να ξαναγεννηθεί η ελπίδα και η προοπτική για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου