Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ Κ. ΚΕΛΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΗΣ SULPHUR...





            Η νομαρχιακή επιτροπή του Συνασπισμού του νομού Κορινθίας θεωρεί χρέος της, με αφορμή και την επικείμενη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα,  να παρατηρήσει ως προς τις δηλώσεις του κ. Κελάρη για την SULPHUR (στον ιστότοπο της Σφεντόνας,  http://vodpod.com/sfedonagr ) τα εξής:

  1. Η εγκατάσταση οποιαδήποτε μονάδας χημικών στην ευαίσθητη και βιομηχανικά επιβαρυμένη περιοχή του Σουσακίου –Αγίων Θεοδώρων, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζεται με την ελαφρότητα και την υπερβολική βεβαιότητα «περί  απολύτως ασφαλούς εγκατάστασης» με την οποία αντιμετωπίζεται το όλο θέμα από τον υποψήφιο βουλευτή και υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, με τους Οικολόγους – Πράσινους, κ. Κελάρη. Από ποια στοιχεία και ποιες διαβεβαιώσεις των υπευθύνων της μονάδας εμφανίζεται τόσο βέβαιος για την ασφάλεια της εγκατάστασης ο κ. Κελάρης; Ποιες ειδικές γνώσεις διαθέτει, ώστε να συμπεράνει από μία του επίσκεψη στο χώρο που θα κατασκευαστεί η μονάδα –προσέξτε θα κατασκευαστεί, άρα δεν είδε τίποτε συγκεκριμένο -  ότι η εγκατάσταση θα είναι ασφαλής; Διαθέτει μαντικές ικανότητες;
  2. Οι καθόλα αναμενόμενες διαβεβαιώσεις των υπευθύνων της μονάδας σε καμία περίπτωση δεν καθησυχάζουν τους πολίτες της περιοχής και της Κορινθίας γενικότερα για την ασφάλεια της εγκατάστασης εκ προοιμίου. Θα ήταν αδιανόητο να παραδέχονταν άλλωστε ότι η εγκατάσταση κρύβει ενδεχόμενους κινδύνους. Σε τελική ανάλυση οι υπεύθυνοι της εταιρείας τη δουλεία τους κάνουν. Όλοι οι υπόλοιποι όμως και μάλιστα όσοι ισχυρίζονται ότι προασπίζονται το δικαίωμα του κάθε πολίτη σε υγιές και ανθρώπινο φυσικό περιβάλλον, γιατί κόπτονται να ταυτιστούν  με τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας με τέτοια ζέση;
  3. Η επερώτηση στην ευρωβουλή από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουντή, που ήρθε να επικουρήσει την προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής να αναδείξουν την υπόθεση και κυρίως η απάντηση του επιτρόπου που αναφέρει ότι πιθανώς να εντάσσεται η μονάδα στην οδηγία SEVEZO 2, αναθέρμανε το ενδιαφέρον για το θέμα και του έδωσε εκείνες τις διαστάσεις που υποχρέωσαν την εταιρεία σε ένα μπαράζ επικοινωνιακών καθησυχαστικών κινήσεων (ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον τοπικό τύπο). Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο ρόλος των αντιπροσώπων μας τόσο στο  εθνικό όσο και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πρέπει να είναι  αρωγός στις προσπάθειες των ανήσυχων πολιτών και για τα ευαίσθητα ζητήματα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Αντίστοιχη συμπαράσταση στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και διατύπωση άποψης για ένα τόσο σοβαρό περιβαλλοντικό θέμα, θα περιμέναμε και από το κόμμα των Οικολόγων –Πράσινων, με το οποίο ήταν υποψήφιος στις τελευταίες βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές ο κ. Κελάρης.
  4.  Η προσπάθεια να κατηγορηθούν όσοι ανέδειξαν το θέμα, ότι σιωπούν για τη ρύπανση της γειτονικής ΜΟΤΟΡ – ΟΙΛ είναι αδιανόητη και εν πολλοίς ύποπτη. Το να δημιουργείται μία καινούργια μονάδα, που εν δυνάμει μπορεί να αποτελέσει επιπλέον παράγοντα επιβάρυνσης  του περιβάλλοντος σε μία ήδη υπερφορτωμένη από τέτοιες εγκαταστάσεις περιοχή είναι παράγοντας επιπλέον ανησυχίας. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ισχύει η λογική ότι εφόσον στην περιοχή λειτουργεί η ΜΟΤΟΡ  - ΟΙΛ κάθε άλλη δραστηριότητα πρέπει να γίνεται ανεπιφύλακτα αποδεκτή, ανεξάρτητα από τους όρους λειτουργίας της. Και σε τελική ανάλυση θεωρούμε απαράδεκτο να αφήνεται να εννοηθεί ότι οι πολίτες της περιοχής που αντιδρούν και ο πολιτικός χώρος που αντιπροσωπεύουμε και που ανέδειξε το θέμα στην Ευρωβουλή  λειτουργούν ως ενεργούμενα της ΜΟΤΟΡ – ΟΙΛ.
  5. Απορία προκαλεί το γεγονός, ότι ο κ. Κελάρης προσπερνάει τις αποφάσεις, τόσο του δήμου Αγ. Θεοδώρων, όσο και του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου Κορινθίας, οι οποίες ήταν αντίθετες με την αδειοδότηση της επένδυσης. Δεν εξηγεί πως αποδέχεται την υπογραφή της άδειας από την κ. Μπιρμπίλη παραμονές των περιφερειακών εκλογών, παρακάμπτοντας τις τοπικές κοινωνίες.
  6. Τέλος, μία παρατήρηση ως προς το ύφος των δηλώσεων του κ. Κελάρη. Η  εντύπωση που δημιουργείται, σε όποιον δεν ξέρει πρόσωπα και πράγματα, από την παρακολούθηση των δηλώσεων του κ. Κελάρη, είναι ότι περισσότερο σαν  εκπρόσωπος της εταιρείας εμφανίζεται παρά ως επικεφαλής μιας οικολογικής ομάδας και υποψήφιος του κόμματος των Οικολόγων – Πράσινων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περί της ΜΟΤΟΡ – ΟΙΛ είναι στην ίδια ακριβώς λογική με τα λεγόμενα της εμπλεκόμενης εταιρείας. Η ευκολία επίσης με την οποία απαξιώνονται οι προσπάθειες των πολιτών της περιοχής και η επερώτηση του κ. Χουντή στην ευρωβουλή δηλώνουν εκτός των άλλων και αλαζονεία που, αν μη τι άλλο, δε συνάδει με ανθρώπους που έχουν στρατευτεί στην τόσο ευαίσθητη υπόθεση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Καλούμε λοιπόν (τόσο τον κ. Κελάρη, όσο και όσους συντάσσοντα μαζί του), να επανεξετάσουν τη στάση τους και να αναζητήσουμε και πάλι δρόμους συνεννόησης και συνεργασίας που και στο παρελθόν έχουμε ακολουθήσει (στην περίπτωση της μόλυνσης του Κορινθιακού). Μία τέτοια   επιλογή είναι στην παρούσα συγκυρία περισσότερο από ποτέ   αναγκαία.    

Υ. Γ.
Όλα τα σχετικά έγγραφα είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερομένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου