Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Στάση πληρωμών στα μεσα Ιουλίου, αν δεν πάρουμε την 5η δόση, δηλώνει ο Γ.Παπακωνσταντίνου....



Χωρίς την εκταμίευση της 5ης δόσης τον Ιούνιο, η χώρα θα πάει σε στάση πληρωμών δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας φθάνουν έως τα μέσα Ιουλίου, μετά δεν θα μπορούν να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και η χώρα «κατεβάζει ρολά» τόνισε. Σημείωσε, δε, ότι όποιος κι αν ήταν υπουργός Οικονομικών στη θέση του, θα ακολουθούσε την ίδια πολιτική.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιεύσει τη συμμετοχή του εάν δεν έχει διασφαλίσεις από την Ευρώπη ότι το 2012 η Ελλάδα θα έχει τη στήριξη των εταίρων της. Πρόσθεσε, πάντως, ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως η 5η δόση θα δοθεί και μαζί μια διασφάλιση για το μέλλον.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, σημείωσε ότι οι εκλογές θα ήταν καταστροφικές για τον τόπο, αλλά, πρόσθεσε: «Θα πω το κλισέ ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Σημείωσε, δε, ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα ψηφισθεί από τη Βουλή με απλή πλειοψηφία και όχι την ενισχυμένη των 180 βουλευτών.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε αλλαγές και μειώσεις στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, λέγοντας ότι «εξετάζουμε κάποια σενάρια, κοιτάμε κάποιες αλλαγές και μειώσεις, εξαιρούνται κάποιες ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι».

Όσον αφορά στο θέμα των απολύσεων στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, επισήμανε: «Όταν κλείνεις έναν οργανισμό αξιολογείς και κάποιους μετατάσσεις και κάποιους όχι. Αυτό το έχει πει ο υπουργός Εσωτερικών, το έχει πει ο πρωθυπουργός και είναι μια άποψη, με την οποία συντάσσονται οι περισσότεροι. Δεν μπορείς να απορρίψεις ότι κάποιοι δεν απορροφώνται και δεν μπορούν να παραμείνουν (σε συγχωνεύσεις ή καταργήσεις οργανισμών)».

Στην υπενθύμιση, τέλος, παλαιότερης δήλωσής του ότι «εάν χρειαστούν και νέα μέτρα, σημαίνει ότι έχω αποτύχει», ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ακόμη και με την αλλαγή του υπουργού Οικονομικών, δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη οικονομική πολιτική. Πρόσθεσε, δε, ότι η σύνθεση της κυβέρνησης και ποιον θεωρεί ότι πρέπει να είναι στη συγκεκριμένη καρέκλα, είναι απόφαση του πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου