Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Όποιος πίστεψε και συνεχίζει να πιστεύει ότι τα «φορολογικά βάσανα», που φέρνει η κρίση τελείωσαν με την περαίωση «πλανάται πλάνην οικτρά».

Αρκεί να διαβάσει προσεκτικά το μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα μας με τους επικεφαλής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας για να προβλέψει και μάλιστα με ακρίβεια τι έρχεται.

Η περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων, λοιπόν, δεν καλύπτει -όση επιτυχία και να έχει- τις εισπρακτικές ανάγκες ούτε του τρέχοντος, ούτε των επομένων ετών.

Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%, που πολλοί πίστεψαν ότι δεν θα αυξηθεί, θα πρέπει να θεωρείται γεγονός και αυτό αναφέρεται ρητά στις διατάξεις του μνημονίου. Είναι δηλαδή μια υποχρέωση, που έχει αναλάβει η χώρα μας και δεν μπορεί το πολύ μέχρι την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού παρά να προχωρήσει στην υλοποίησή της.

Μάταιες αποδεικνύονται και οι ελπίδες των επιχειρήσεων, ότι μπορεί το 2011 να απαλλαγούν από την έκτακτη εισφορά, που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση και διατήρησε η τωρινή. Η κερδοφορία θα «τιμωρηθεί» για μια ακόμη χρονιά και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν «εισφορά κρίσης» από 4-10% επί των προ φόρων κερδών, που θα εμφανίσουν στους ισολογισμούς τους. Μάλιστα, αυτό προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011, το οποίο παρουσιάζεται την ερχόμενη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου