Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Τελευταία προειδοποίηση για τις χωματερές....

Σήμερα επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη χώρα μας να υλοποιήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία το κοινοτικό όργανο είχε το 2005 καταδικάσει την Ελλάδα, επειδή δεν έλεβε επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας όλων των παράνομων χωματερών και την αποκατάστασή τους.

Μετά από αίτημα του αρμόδιου για το περιβάλλον επιτρόπου, Γιάνες Ποτότσνικ, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει στην Ελλάδα συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή. Σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές δεν ενεργήσουν, η Επιτροπή ενδέχεται να αποφασίσει να προσφύγει στο Δικαστήριο και να ζητήσει την επιβολή χρηματικών προστίμων.

Η υπόθεση αφορά παράνομες χωματερές οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ελλάδα κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα απόβλητα.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2008, έπρεπε να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και να έχουν αποκατασταθεί όλες οι παράνομες χωματερές. Τον Απρίλιο του 2009, εστάλη στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή η οποία υπενθύμιζε στις ελληνικές αρχές τις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 316 παράνομες χωματερές και 429 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου