Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης της Διώρυγας της Κορίνθου εξήγγειλε μέσω του προγραμματικού σχεδιασμού της «Νέας Πελοποννήσου....

Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης της Διώρυγας της Κορίνθου εξήγγειλε μέσω του προγραμματικού σχεδιασμού της «Νέας Πελοποννήσου» από την Ξυλοκέριζα, τα Εξαμίλια και την Αρχαία Κόρινθο κατά τη διάρκεια των ομιλιών του την Πέμπτη το απόγευμα ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίων κ. Γιώργος Δέδες.
Στόχος, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός ευφυούς business plan, χρηματοδοτούμενο από ένα συνδυασμό ευρωπαϊκών, κρατικών και ιδιωτικών κεφαλαίων το οποίο προβλέπει ένα αρχαιολογικό, πολιτιστικό, τουριστικό, εμπορικό και τεχνολογικό πάρκο. Το σχέδιο προϋποθέτει έργα συντήρησης των πρανών που είναι υπό κατάρρευση και την αποκατάσταση της λειτουργίας της γέφυρας η οποία παραμένει εδώ και μήνες ανενεργή.
Στο νέο επενδυτικό σχήμα που θα δημιουργηθεί, θα συμμετάσχουν ιδιώτες, κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Επιμελητήρια. Στόχος, όχι μόνο η ανάδειξη του ιστορικού μνημείου αλλά επίσης η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη της περιοχής.

Αρχαιολογικό Πάρκο: με επίκεντρο τον Αρχαίο Δίολκο και τη Διώρυγα
Κομβικό σημείο, η διασύνδεση του Αρχαίου Διόλκου σε πρώτη φάση με τα σημαντικά αρχαιολογικά σημεία της Κορινθίας (Ηραίο, Ίσθμια, Λιμάνι των Κεχρεών, Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου, Αρχαία Κόρινθος) και μετέπειτα με τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία της Πελοποννήσου θα συνδέονται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό τον Δίολκο.

Τεχνολογικό Πάρκο: με την προοπτική της ενεργειακής αυτονομίας
Αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά συστήματα και μικρές μονάδες σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων, μπορούν να ενταχθούν στον σχεδιασμό, που προβλέπει διασύνδεση της διαχρονικής εξέλιξης της κατασκευής από την αρχαιότητα έως την σήμερον.
Πολιτιστικό πάρκο: πολυχώροι τέχνης και πολιτισμού
Προβλέπεται δημιουργία Μουσείου της Ιστορίας της Διώρυγας της Κορίνθου, που θα περιστοιχίζεται από αίθουσες τέχνης, υπαίθρια θέατρα, αίθουσες διαλέξεων, συναυλιακούς χώρους κ.ά. σε ένα περιβάλλον ανυπέρβλητης φυσικής ομορφιάς.

Εμπορικό πάρκο: δημιουργία σύγχρονου εμπορικού κέντρου
Με σκοπό την προβολή - μέσω της ίδρυσης αγοράς – των πιστοποιημένων πλέον εμπορικών και αγροτικών προϊόντων της Πελοποννήσου, όπως η κορινθιακή σταφίδα, οι οίνοι της Νεμέας, τα εσπεριδοειδή της Αργολίδας, το λάδι της Καλαμάτας, τα τυροκομικά του Άστρους, τα Γερακίτικα υφαντά της Λακωνίας κ.ά. Τα προϊόντα θα προέρχονται από τις Συνεταιριστικές και τις Αγροτικές Οργανώσεις και τα έσοδα από τις πωλήσεις θα ενισχύουν το εισόδημα των αγροτών και των εμπόρων.

Τουριστικό Πάρκο: κατασκευή μαρίνας
Απώτερος στόχος σε συνδυασμό με τη μετατροπή του Κορινθιακού Λιμένος σε τουριστικό, η δημιουργία μαρίνας. Με παράλληλα έργα ανάπλασης, ο ελλιμενισμός στο Λουτράκι και την Κόρινθο αναμένεται να προσφέρει τεράστιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.

Η εικόνα μιζέριας και εγκατάλειψης της Διώρυγας θα γίνει παρελθόν

Η Διώρυγα, από τα πλέον αναγνωρίσιμα μνημεία διεθνώς, έργο – τομή για την εποχή του, με επισκεψιμότητα εκατομμύρια τουριστών, αναμένεται να αλλάξει πλήρως μορφή και να λάβει την προσοχή που της αξίζει. Ένα τόσο πολύπλευρο project, τόσο κατά τη φάση υλοποίησης όσο και κατά τη λειτουργία του αναμένεται να δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε ένα νομό που μαστίζεται από την ανεργία.

Όσον αφορά τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της Διώρυγας, η εγγύτητα με το μητροπολιτικό κέντρο, το αεροδρόμιο των Σπάτων και το λιμάνι του Πειραιά την καθιστά χιλιάδες χρόνια τώρα κομβικό σημείο, που αναμένεται να ενισχυθεί με την έλευση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Γραφείο Τύπου

1 σχόλιο:

  1. Οι εκλογές είναι παρελθόν και ο κ.Δέδες είναι πλέον ο εκλεγμένος αντι περιφερειάρχης Κορινθίας , απομένει λοιπόν να δούμε αν ο αρχικός στόχος για «τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ευφυούς business plan» για την ταλαιπωρημένη Διώρυγα είναι εφικτός και πραγματοποιήσιμος ή το δεύτερο και χειρότερο σενάριο, να μας μείνουν για άλλη μια φορά παρακαταθήκη για τις επόμενες εκλογές οι όμορφες και πιασάρικες προεκλογικές εξαγγελίες.
    Να θυμίσω ότι υπάρχουν πρόσφατες μνήμες από το πρόγραμμα και τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Μπεγλίτη, για την ανάπτυξη και διάσωση της Διώρυγας, ο οποίος από την θέση πλέον του Υπουργού της κυβέρνησης θα μπορούσε ίσως να προσφέρει πολύ περισσότερα.
    Υπάρχει λοιπόν επιτακτική ανάγκη πλέον ο σχεδιασμός για την ανάδειξη αυτού του ιστορικού μνημείου, να βασιστεί σε όλα αυτά που πολύ εύστοχα αναφέρονται παραπάνω στο πρόγραμμα του κ.Δέδε, αλλά και να ξεκινήσει άμεσα, για να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.
    Επίσης να επισημάνω ότι «Η εικόνα μιζέριας και εγκατάλειψης της Διώρυγας θα γίνει παρελθόν» που αναφέρεται στο κείμενό του ο κ.Δέδες, ακούγεται ωραία ως ευχή αλλά δεν μπορεί να υλοποιηθεί με το ίδιο το «παρελθόν» και με ξαναζεσταμένο φαγητό.
    Δεν μπορείς να προχωρήσεις σε όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια, με κομμάτια από το παρελθόν που συνέβαλλαν με τον ένα ή άλλο τρόπο σε αυτή την κατάσταση, εκτός βέβαια αν αυτό που επιθυμείς περισσότερο με αυτές τις λύσεις, είναι να ικανοποιήσεις προσωρινά πρόσωπα και καταστάσεις , και ο φαύλος κύκλος δημιουργίας νέων αδιεξόδων σε μία ήδη άρρωστη κατάσταση να διευρύνεται.
    Ο Νοών νοητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή