Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Το ΠΑΣΟΚ έκανε την Ελλάδα την ακριβότερη χώρα στη βενζίνη...

Το ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρόταν πέρυσι για τις τιμές της βενζίνης, όταν η πατρίδα μας ήταν η ένατη φθηνότερη χώρα της Ε.Ε. Τώρα -που έκανε την Ελλάδα την ακριβότερη χώρα στη βενζίνη- δικαιούνται, τουλάχιστον, οι καταναλωτές να έχουν μια πλήρη εικόνα για τους λόγους διαμόρφωσης των τιμών.

Κι όμως, εδώ και ένα μήνα, οι Έλληνες καταναλωτές δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να πληροφορούνται αναλυτικά πώς εξελίσσονται οι τιμές των καυσίμων, παρά το γεγονός ότι η τιμή της βενζίνης έχει φθάσει ή και ξεπεράσει το 1,5 ευρώ. Κι αυτό γιατί το αρμόδιο Υπουργείο, από τις 14 Ιουνίου, έπαψε να ανακοινώνει τα περισσότερα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στο Δελτίο, που είχε καθιερωθεί το Μάιο του 2009.

Ο εμπλουτισμός του αναλυτικού αυτού Δελτίου έγινε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ύστερα από συνεννόηση όλων των φορέων της Αγοράς με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να καταγράφονται οι εξελίξεις στην Αγορά της βενζίνης και να γνωρίζει ο καταναλωτής ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν την τιμή της. Σε αυτό, περιλαμβάνονταν στοιχεία όπως οι τιμές των Ελληνικών διυλιστηρίων πριν και μετά την επιβολή φόρων, οι τιμές των καυσίμων όπως διαμορφώνονται από τις εταιρείες εμπορίας με μέσους όρους, αλλά και συγκριτικά στοιχεία με τις ευρωπαϊκές τιμές.

Απορούμε γι’ αυτήν την εξέλιξη. Αν πρόκειται για οριστική διακοπή της ανακοίνωσης των στοιχείων αυτών, ασφαλώς δεν εξυπηρετούνται, ούτε η διαφάνεια στην εμπορία των καυσίμων, ούτε τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Συνεχίζεται, όμως, η διαμάχη για το ποιος κερδοσκοπεί και ενθαρρύνει, ενδεχομένως, την αισχροκέρδεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου