Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Γιατί διεκδικώ το δήμο Κορινθίων...

Πολλή συζήτηση γίνεται τελευταία σχετικά με τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και τη στήριξη ή μη των κοινοβουλευτικών κομμάτων προς πρόσωπα και συνδυασμούς. Συζήτηση η οποία πολλές φορές είναι εξαντλητική και ξεπερνά τα όρια της λογικής σε ότι αφορά την ουσία και τη σημασία της.
Είναι αλήθεια ότι το κεντρικό πολιτικό σύστημα του τόπου δεν διάγει και την καλύτερη περίοδό του, τόσο σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητά του, όσο και την αποδοχή του από μεγάλη μερίδα των πολιτών. Η δημοκρατία μας διέρχεται μια φάση τριγμών και όλοι μας αναζητάμε τρόπους ώστε να ανακτήσει την αξιοπιστία, τη δυναμική και κυρίως τη σημασία της στη συνείδηση της κοινωνίας. Τα κόμματα δεν είναι απλώς οι πυλώνες της δημοκρατίας, είναι οι φορείς εκείνοι που μπορούν να εκφράσουν και να υλοποιήσουν τις προσδοκίες και τις ελπίδες των πολιτών. Όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική, σε οποιοδήποτε επίπεδο, οφείλουμε να γίνουμε αγωγοί και κατ’ ουσία ενισχυτές μιας τέτοιας προσπάθειας.
Η αυτοδιοίκηση είναι διαφορετικός στίβος. Δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ακραιφνείς κομματικές τοποθετήσεις. Έχει άφθονο όμως χώρο για δημιουργικές απόψεις, για τη διατύπωση οραμάτων που μπορούν να οδηγήσουν την περιφέρεια σε αναπτυξιακούς δρόμους, έχει γόνιμο έδαφος για σύνθεση, για συνάντηση προσωπικοτήτων που μοιράζονται κοινές αγωνίες για τον τόπο τους. Η αυτοδιοίκηση έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι μπορεί κανείς να προσφέρει σε δύο επίπεδα. Σε αυτό της καθημερινότητας των δημοτών και σε εκείνο της ριζικής αλλαγής ενός τόπου. Αλλαγής νοοτροπιών, αλλαγής αναπτυξιακής κατεύθυνσης, αλλαγής αντιλήψεων που καθηλώνουν τις ελληνικές πόλεις εδώ και πολλά χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, εδώ και πολλά χρόνια συζητάμε για την Ευρώπη των Περιφερειών, κάτι που δεν έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε. Συζητάμε για αειφόρο ανάπτυξη, μιλάμε για αναπτυξιακή προοπτική χωρίς την εξάντληση των φυσικών πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας. Μιλάμε για την εκμετάλλευση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, για τις θάλασσες και την κληρονομιά των μνημείων που μας άφησαν οι πρόγονοί μας. Προσπαθούμε να αποκτήσουμε επιτέλους μια αγροτική πολιτική που θα ενισχύει πραγματικά την παραγωγή και τα προϊόντα των αγροτών μας και δεν θα αρκείται στο να τους αποζημιώνει ή να τους επιδοτεί. Συζητάμε για διαχείριση υδάτινων πόρων και έχουμε μείνει πολύ μακριά από τις θαλάσσιες διαδρομές του παγκόσμιου εμπορίου και τουρισμού που μπορούν να δώσουν ώθηση στις τοπικές οικονομίες.
Όλα αυτά τα θέματα αποτελούν πλέον και θέματα των νέων μεγάλων δήμων που δημιουργούνται. Η αυτοδιοικητική πολιτική έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Δεν μπορούμε πια να συζητάμε απλώς και μόνο για πλάκες πεζοδρομίων και φωτισμούς πλατειών.
Με αυτά τα δεδομένα γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ψάχνουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική ελπίδας για τον τόπο μας. Στρατηγική που θα διατρέχει όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Από τον πολίτη, μέχρι την κεντρική πολιτική σκηνή. Που θα επηρεάζει θετικά το σύνολο ενός μεγάλου δήμου με πολυσχιδείς δραστηριότητες.
Και εδώ πια δε χωράνε μικρότητες. Δεν έχουν θέση οι εμμονές και οι απόλυτες απόψεις. Δεν έχουν νόημα οι κλειστοί κύκλοι συνεργατών που μπορούν απλώς να επηρεάσουν μικρές τοπικές εξελίξεις. Η υπόθεση των μεγάλων δήμων απαιτεί πολιτικό άνοιγμα ευθύνης στην ίδια την κοινωνία. Απαιτεί συμπόρευση με δυνάμεις που έχουν στο ιδεολογικό τους σκαρίφημα τέτοιου είδους στρατηγικές και πλεύσεις. Οι κοινωνίες, οι πολίτες αναζητούν διέξοδο και όλοι εμείς που θέλουμε να διοικήσουμε τους νέους δήμους οφείλουμε να ξεφύγουμε από τις λογικές των παρεών ή των πεφωτισμένων κλειστών ομάδων.
Πιστεύω ότι μπορώ να συνδράμω στη δημιουργία ενός ελπιδοφόρου πλάνου που θα ξεκινά από τη μικρογραφία του Δήμου Κορινθίων. Δεν μπορούν τα μεγάλα οράματα να βρουν το δόμο προς την πραγματοποίησή τους χωρίς την ένταξή τους μέσα σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης που θα βασίζεται σε μια γενικότερη ιδεολογική πλατφόρμα.
Ευελπιστώ να μπορέσω να αναπτύξω ένα αμφίδρομο άνοιγμα με όλες τις κοινωνικές ομάδες που δυσπιστούν απέναντι στην πολιτική.
Δίνω με αισιοδοξία τον αγώνα μου, προσηλωμένος σε αρχές και ιδανικά, χωρίς παρωπίδες και αποκλεισμούς. Δεν χρωματίζω τους πολίτες, μπορώ όμως να διαλέγω την παλέτα από την οποία θα αντλήσω χρώματα για να δημιουργήσω όρους ελπίδας και ανάπτυξης στο νέο Δήμο Κορινθίων, στο Δήμο μας.
Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα είναι διαφορετικές από τις προηγούμενες.
Θα γίνουν μέσα σε ένα κλίμα οικονομικής ανέχειας, ανεργίας, κοινωνικών αναταραχών, δυσπιστίας και απαξίωσης των ανθρώπων προς την πολιτική και τα πολιτικά πρόσωπα.
Εμείς, πρέπει να πούμε και να πείσουμε στον κόσμο, ότι είμαστε διαφορετικοί, ότι είμαστε άξιοι, έντιμοι, απλοί και ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε τους όρους ελπίδας για ανάπτυξη και κοινωνική αλληλεγγύη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΟΥΜΠΑΣ

Δικηγόρος

Υποψήφιος δήμαρχος Κορινθίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου