Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Απελευθέρωση της ενέργειας το 2011 ζητά η Τρόικα...

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τα θέματα της ενέργειας θέτουν τα μέλη της Τρόικας, όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Η κυβέρνηση καλείται έως το τέλος του χρόνου να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα εξασφαλίζει πλήρη απελευθέρωση και της λιγνιτικής παραγωγής.

Παράλληλα πρέπει να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η αναδιάρθρωση των τιμολογίων του ρεύματος.

Καταληκτική ημερομηνία, σύμφωνα με το Μνημόνιο, είναι ο Ιούνιος του 2011.

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι έως τον Μάρτιο του 2011 θα πρέπει:

* Να αρχίσει η υλοποίηση του σχεδίου για το άνοιγμα σε τρίτους της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη. Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί προς έγκριση στην Τρόικα έως το τέλος του τρέχοντος έτους .
* Να αρχίσει η διαχείριση των υδάτινων ενεργειακών αποθεμάτων (υδροηλεκτρικοί σταθμοί) από ανεξάρτητο φορέα, ή από τον διαχειριστή του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ).
* Να αρχίσει η υλοποίηση του μηχανισμού που θα διασφαλίσει ότι τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλούν σταδιακά και το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής της αγοράς, με εξαίρεση τις πιο ευάλωτες ομάδες καταναλωτών.
* Να καταργηθούν τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια ρεύματος για όλους τους καταναλωτές, εκτός από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου