Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

ΡΑΦΤΗΣ ΚΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ …ΚΡΗΤΗ...

Σε ένα κόσμο που χάνεται και αλλάζει, η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να «κερδίσει» νέους ανθρώπους και θεατές, θέτοντας ένα λιθαράκι προσφοράς στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας.
Ο συγγραφέας της φάρσας Ζ. Φειντώ που καυτηριάζει τη μετριότητα της αστικής τάξης, είναι γνήσιος απόγονος των μεγάλων κωμωδιογράφων, όπως του Μολιέρου. Τα έργα του εμπεριέχουν την ανέλιξη, τη δύναμη και την βία των τραγωδιών. Ενώ στη τραγωδία σου κόβεται η ανάσα από τον τρόμο, στη κωμωδία του συγγραφέα σου κόβεται η ανάσα από τα γέλια. Ο Φειντώ, είναι ένας ένα από τους επινοητές του παραλόγου και η τεχνική που ανέπτυξε υιοθετήθηκε από πολλούς συναδέλφους του έως σήμερα. Του άρεσε να σχολιάζει την υψηλή κοινωνία με τα σκάνδαλα και την υποκρισία, τις φαντασιώσεις και τους ανικανοποίητους πόθους τους.
Η θεατρική ομάδα του Δήμου Ιεράπετρας Κρήτης, αποκαλύπτει αυτές τις αλήθειες και με πετυχημένο τρόπο μεταφέρει στους θεατές, το πνεύμα των αρχών του αιώνα. Επίσης, «υφαίνει» με επιδέξιο τρόπο τις διαχρονικές ψυχολογικές αποχρώσεις των ανθρώπων, σε ένα πάζλ χρωμάτων και συναισθημάτων.
Η παγκοσμιοποίηση αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά της καθημερινότητας και όπως λέει ο σκηνοθέτης του έργου, « η συνεχής και αυξανόμενη παραγωγή θα εξαφανίσει σταδιακά τις μικρές αυτές ιστορίες ή τουλάχιστον θα τις καταστήσει προνόμιο των ολίγων. Ο θεατής θα αναγνωρίσει τον εαυτό του σε κάποιον από τους υποδυόμενους χαρακτήρες, αναρωτώμενος αν αυτό που ζούμε σήμερα είναι η μεγαλύτερη φάρσα ή όχι. Φάρσα δεν είναι το παρόν και μέλλον που έρχεται, οι άνεργοι και οι φτωχοί; Τελικά ο συγγραφέας του μέλλοντος θα μείνει….. άνεργος μιας και η ίδια η ζωή τον προσπερνά».
Ενδυματολογικά η παράσταση προσαρμόζεται στο πνεύμα της εποχής και βοηθώντας τον χαρακτήρα των ηθοποιών, αναδεικνύουν λίγο έως πολύ το αστικό κλίμα στο οποίο θα «τρέξουν» όλα τα επεισόδια. Τα χρώματα των κοστουμιών είναι σίγουρα μια γιορτή για τα μάτια και μέσα από την παρουσία κάποιων φορεμάτων, κάνουν τον θεατή να αισθάνεται ότι αυτά αποτελούν την ελάχιστη αναφορά στη Μινωική Κρήτη.
Η Δημ. Αρχή σε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ρ , προσκάλεσαν θιάσους που με την παρουσίαση οι περισσότεροι από αυτούς, έκαναν τους θεατές να προβληματιστούν ευχάριστα να γελάσουν και τελικά να ξεφύγουν από την καθημερινότητα που τελευταία «ασφυκτιά» ακόμη και τη σκέψη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου